Husi krk: Neotřelý kousek pro milovníky jemného masa

Husi Krk

Co je husí krk

Husí krk je maso z části krku husy. Toto maso je charakteristické svou chuťovou jemností a výraznou aromatickou vůní, která je vyvolána obsahem tuku. Husí krk se využívá především k přípravě různých druhů pokrmů, jako například husí paštiky, pečeného masa nebo i polévek. Je bohatý na důležité živiny, jako jsou vitamíny B a minerály, což ho činí zdravým a chutným zdrojem bílkovin pro vaši stravu.

Jak se připravuje husí krk

Husí krk je oblíbenou součástí mnoha pokrmů. Jeho příprava je sice náročnější, ale stojí za to! Pokud chcete být úspěšní, nezapomeňte na správné nástroje a metody. V tomto článku vám poradím, jak na to.

Prvním krokem při přípravě husího krku je zbavení se kůže a podkožního tuku. Poté maso nakrájejte na kostky velikosti asi 2x2 cm. Důležité je odstranit také drobné kostičky a chrupavky.

Nyní se pustíme do marinování husího masa. Kromě klasických marinád (s cibulí, octem a kořením) můžete vyzkoušet i originálnější varianty, např. s medem a tymiánem nebo pomerančovou šťávou a zázvorem.

Poté už jen stačí maso osmahnout ze všech stran v hluboké pánvi a nechat ho dusit na mírném ohni pod pokličkou asi 30-40 minut. Výsledný pokrm si můžete doplnit rýží, bramborami nebo knedlíky.

Snažte se dát si záležet na každém kroku při přípravě husího krku a výsledek vás určitě nezklame!

Recepty s husím krkem

Husí krk je výtečnou a chutnou alternativou k tradičnímu kuřecímu nebo vepřovému masu. Jeho šťavnatost a jemnost se hodí k mnoha různým druhům pokrmů. Pokud máte chuť něco nového, zkuste připravit některý z těchto receptů s husím krkem:

  1. Smažený husí krk s bramborami a cibulí
  2. Zapečený husí krk s rajčaty, paprikou a rozmarýnem
  3. Krémová polévka s vařeným husím krkem a zeleninou
  4. Salát z grilovaného husího krku, baby listového salátu a malinového dresinku
  5. Husí paštika s kořením a máslem na pečivu

Sledujte inspirativní recepty a nechte se inspirovat tímto lahodným masem!

Nutriční hodnota husího krku

"Nutriční hodnota husího krku" je značně výživná. Toto maso obsahuje velké množství bílkovin a minerálů, jako jsou železo, zinek, draslík a fosfor. Vzhledem k tomu, že husí krk patří mezi bílé maso, má také nižší obsah tuku než jiné druhy masa s vysokým obsahem tuku. Protože je bohatý na bílkoviny, pomáhá husí krk udržovat svalovou hmotu a regenerovat buňky tkání. Jedná se také o vhodné jídlo pro sportovce a ty, kteří chtějí udržet si zdravou váhu.

Kde koupit husí krk

Pokud hledáte kvalitní maso z husího krku, máte několik možností. Zkuste se podívat na specializované farmy, které se zaměřují na chov hus a nabízí různé druhy masa. Také můžete navštívit tradiční masné obchody nebo farmářské trhy, kde se často prodávají místní produkty. Většinou lze husí krk najít v mraženém stavu, ale pokud máte štěstí, tak ho zakoupíte i čerstvého. Dejte si pozor na to, abyste si vybrali kvalitní a čerstvé maso. Dobrou volbou je také nákup online u specializovaných prodejců. Užijte si skvělou chuť a pochoutky s masem z husího krku!

Zajímavosti o husím krku

Zajímavosti o husím krku

Husí krk, zejména jeho maso, patří k oblíbeným specialitám v mnoha zemích po celém světě. Této části husa se říká také "husí špek", protože obsahuje vysoký podíl tuku.

Přestože se někteří lidé obávají konzumace tohoto masa kvůli jeho tučnosti, je ve skutečnosti velmi chutné a má mnoho pozitivních účinků na zdraví. Obsahuje například velké množství bílkovin a železa, které jsou pro náš organismus důležité.

Další zajímavostí o husím krku je fakt, že se používá jako ingredience do různých pokrmů a receptů po celém světě. V České republice se hojně používá jako hlavní složka knedlíků plněných husím masem. V Asii je oblíbeným pokrmem husy krky marinované s kořením a grilované na ohni.

Přestože se může zdát konzumace tohoto masa exotickou volbou, stojí určitě za vyzkoušení pro ty, kteří rádi objevují nové chutě a zároveň dbajíc na svoje zdraví.

Závěr: Husí krk - lahodná a všestranná alternativa k běžným druhům masa.

Publikováno: 20. 05. 2023

Kategorie: potraviny

Autor: Adrianna Havlíková

Tagy: husi krk | maso z husího krku