Oslnivá Tatranka: Neodolatelná sladkost, která vás okouzlí!

Tatranka je ikonická česká sladkost, kterou znají a milují lidé napříč generacemi. Tato křehká cukrovinka má neodolatelně lahodnou chuť a představuje pro mnoho lidí skvělý způsob, jak si zpříjemnit den. V této době je tatranka prakticky synonymem českých sladkostí a její popularita neustále roste. Připojením se k nám na téma tatranky se podíváme na historii této sladkosti, její výrobu i současnou pozici na trhu sušenek a cukrovinek v Česku.

Historie tatranky

Tatranka je sladkost, která má bohatou historii sahající až do 60. let minulého století. Tuto pochoutku vytvořil český výrobce cukrovinek Zdeněk Hruška. Původně měla být tatranka levnější alternativou k tehdy drahé oplatkové čokoládě s náplní.

První tatranky měly tvar kulatých koulí, ale později byl tvar změněn na typickou hranatou podobu se zoubkováním na okrajích. Tatranky se staly velmi populární mezi obyvateli tehdejšího Československa a postupem času se staly legendou.

V roce 1989 ukončila výrobu tatratek továrna Orion, která je dodnes nejznámějším producentem této sladkosti. Dnes jsou tatranky znovu vyráběny a prodávány v České republice i jiných zemích Evropy a zůstávají jednou z nejoblíbenějších cukrovinek u mnoha lidí.

Složení a výroba tatranky

Tatranka je oblíbená sladkost, kterou většina lidí spojuje s českým původem. Patří mezi ty sladkosti, které se vyrábějí už několik desetiletí a dodnes si drží svou popularitu. Složení tatranky je relativně jednoduché a skládá se z několika vrstev suchých surovin, jako jsou oplatky, karamel a mandle.

V prvním kroku výroby se připravují oplatky, které jsou poté rozděleny na menší díly. Tyto díly slouží jako základní vrstva tatranky. Poté se vařením připravuje karamelová hmota, do které se přidají namleté mandle. Tuto směs pak nalijeme na oplatkovou vrstvu a necháme ji ztuhnout.

Poslední fází výroby je obalení tatranky v čokoládovém polevu. Tatranka může být obalena jak mléčnou tak hořkou čokoládou podle preferencí zákazníka. Po dokončení této poslední fáze je tatranka krácena na menší kousky a balena do krabiček pro prodej.

I přes to, že složení tatranky není extrémně složité, jejich výroba vyžaduje zručné ruce a zkušenost s výrobou sladkostí. Díky tomu má tatranka své unikátní aroma a chuť, které si oblíbily tisíce lidí po celém světě.

Různé druhy tatranky

Tatranka patří mezi oblíbené sladkosti zejména pro její jedinečnou chuť a konzistenci. Existuje mnoho druhů tatranek, které se liší především svou náplní a polevou. Mezi nejznámější patří třeba klasická tatranka s nugátovou náplní a mléčnou čokoládovou polevou nebo tatranka s máslovým krémem a kakao polevou. Další varianty zahrnují například ovocné náplně, jako jsou jahodová, malinová nebo citronová, nebo také kořeněné tatranky s povidlovým nebo jablkovým pyré a skořicovou polevou. Bez ohledu na to, jaký druh tatranky si vyberete, určitě si užijete lahodné sladkostní zážitky plné rozmanitých chutí.

Oblíbené recepty s tatrankou

Tatranka je oblíbenou sladkostí nejen v České republice, ale i v mnoha dalších zemích. Tento křupavý zákusek ve tvaru jablečného koláče se skvělou kombinací kakaa, ořechů a karamelu rychle získal fanoušky po celém světě. Pokud máte rádi tatranky a hledáte nové způsoby, jak si je vychutnat, existuje řada zajímavých receptů s tatrankou. Mezi nejoblíbenější patří například tatrankové brownies, cheesecake s tatrankami nebo starý dobrý recept na tatrankovou buchtu. Ke každému z těchto receptů potřebujete pouze pár jednoduchých ingrediencí a trochu času, takže se můžete těšit na sladkou lahůdku za pár hodin. Tak proč si nezkusit něco nového a užít si tuhle ikonickou českou sladkost na maximum?

Tatranka jako součást české kultury

Tatranka je nejen sladkost, ale také důležitá součást české kultury. Tuto oblíbenou čokoládovou tyčinku si pamatují generace Čechů a Slováků, kteří si ji užívají jako sladkou pochoutku po celém území obou zemí. Tatranka se poprvé začala vyrábět v roce 1949 a dodnes si zachovává svou původní chuť i podobu - nadýchaný sušený piškot s náplní ořechové krému, přikrytý vrstvou čokolády. Dnes se tatranky vyrábějí v mnoha různých variantách, např. s ovocnými náplněmi či bez lepku pro alergiky. Tatranka tedy nejen uspokojuje naše sladké choutky, ale také nás spojuje s naší kulturou a minulostí.

Tatranka ve světě

Tatranka je sladkost, která má své místo ve srdcích mnoha lidí po celém světě. Tato oblíbená čokoládová tyčinka se vyrábí již několik desetiletí a dnes se prodává v řadě zemí na různých kontinentech. Tatranku si mohou vychutnat nejen lidé v České republice, ale také například v Polsku, Slovensku, Rusku, Německu nebo rakouském Tyrolsku. Pro mnohé lidi je tatranka symbolem domova a nostalgickým vyvolání chutné vzpomínky na jejich dětství. V současné době existuje řada variant tatranky s různými příchutěmi a plněními, jako jsou ořechy, karamel či kokosový krém. Tatranka tak nadále zůstává oblíbenou sladkostí pro lidi na celém světě.

Závěrem bych ráda shrnula, že tatranka je skvělou volbou pro všechny milovníky sladkostí. Je to oblíbená cukrovinka zejména v České republice a na Slovensku, která se vyrábí už více než 80 let. Tatranka je nejenom chutná, ale také vysoce kvalitní a zdravotně nezávadná. Když si příště budete chtít dopřát nějakou sladkou pochoutku, rozhodně nezapomeňte na tatranku!

Publikováno: 02. 08. 2023

Kategorie: potraviny

Autor: Adrianna Havlíková

Tagy: tatranka | sladkost