Veuve Clicquot: Výjimečné šampaňské, které si zamilujete!

Veuve Clicquot

Historie značky Veuve Clicquot

Historie značky Veuve Clicquot sahá až do roku 1772, kdy Philippe Clicquot založil malou vinutu ve městě Reims ve Francii. Po jeho smrti v roce 1805 převzala podnikové řízení jeho vdova Madame Barbe-Nicole Clicquot, která se stala průkopnicí výroby šampaňského. Díky jejím inovativním postupům a neustálému zdokonalování procesu výroby se stala Veuve Clicquot jednou z nejuznávanějších značek šampaňského na světě. Její unikátní chuť a elegantní láhve s oranžovými nálepkami jsou nepřehlédnutelnými znaky pro každého milovníka tohoto noblesního nápoje.

Proces výroby šampaňského

Proces výroby šampaňského Veuve Clicquot je založen na dlouholeté tradici a pečlivém výběru surovin. Nejdůležitější fází výroby je tzv. remuage, kdy se ručně otáčejí láhve s fermentujícím vínem, aby se usadila drobná částice kvasinek na víčku láhve. Poté následuje degoržování, při kterém se víko láhve otevře a nečistoty jsou odstraněny. Nakonec se do lahve přidá cukerný roztok, aby se dosáhlo optimální chuti šampaňského Veuve Clicquot.

Charakteristika šampaňského Veuve Clicquot

Šampaňské Veuve Clicquot patří mezi nejuznávanější a nejoblíbenější druhy tohoto světoznámého moku. Jeho charakteristickým znakem je svěží, plný a ovocný aroma s nádechem květin. Na jazyku zanechává příjemnou chuť s decentním šumivým efektem, který dodává tomuto šampaňskému svůj typický charakter. Veuve Clicquot se vyrábí podle tradičního postupu z pouze nejkvalitnějších hroznů révy vinné, což garantuje jeho nezaměnitelnou kvalitu a proslulost po celém světě. Pokud hledáte dokonalé šampaňské k oslavám u přátel nebo na večer romantiky, Veuve Clicquot rozhodně neprohloupíte.

Doporučení pro servírování šampaňského Veuve Clicquot

Doporučení pro servírování šampaňského Veuve Clicquot

Když se chystáte oslavit nějakou zvláštní příležitost, není nic lepšího než šumivé víno. A když si řeknete "veuve clicquot", víte, že si vybíráte opravdovou klenotnici mezi šampaňskými. Tato francouzská značka proslula svým vynikajícím chutím a vysokou kvalitou.

Abyste mohli plně vychutnat skvělou chuť tohoto šampaňského, doporučujeme jej servírovat při teplotě 8-10 °C. Tento ideální rozsah umožní maximální uvolnění jemných bublinek a přítomnosti třpytu ve vínu.

Při otevírání lahve Veuve Clicquot se ujistěte, že je dobře ochlazená a držte ji skloněnou pod úhlem 45 stupňů směrem od sebe. Pomalu a opatrně otočte víno tak, aby se zlehka rozvinulo vrchní část korku. Poté držte láhev pevně, rychle stiskněte korek ven a uložte ji zpět do ledničky.

Nalijte luxusní nápoj do křišťálových sklenic a užijte si dokonalou chuť tohoto nápoje. Veuve Clicquot doporučujeme podávat jako aperitiv nebo k poslednímu chodu, aby bylo vaše posezení zakončeno zlatým hřebem.

Buďte si jisti, že servírujete svým hostům pouze to nejlepší s touto vynikající francouzskou značkou šampaňského Veuve Clicquot.

Kombinace s jídlem - jaké pokrmy podávat k šampaňskému Veuve Clicquot

Pokud máte tu čest podávat lahodné šampaňské Veuve Clicquot, určitě chcete, aby bylo vaše menu co nejlepší. Šampaňské je ideální nápoj pro slavnostní příležitosti a může být skvělým doplňkem k různým pokrmům.

Pokud hledáte inspiraci, co podávat s tímto luxusním šampaňským, zde je pár nápadů:

1. Mořské plody - K tomuto šampaňskému se skvěle hodí ústřice, losos nebo krevety. Tento druh jídla dokonale podtrhne chuťový zážitek díky své lehkosti a svěžesti.

2. Hovězí maso - Pokud se chystáte na masovou hostinu, kombinace s tímto šampaňským může být také vynikající volbou. Zkuste podat roastbeef nebo filet mignon s omáčkou z červeného vína.

3. Sýry - Syrové talíře jsou populárním doplňkem ke šampaňskému. Můžete zkusit například brie, camembert nebo gorgonzolu.

4. Dezerty - Nezapomeňte na dezert! Pro šampaňské Veuve Clicquot jsou skvělým doplňkem ovocné dezerty, jako je třeba sorbet nebo malinová torta.

Celkově platí, že když kombinujete šampaňské s jídlem, vybírejte co nejvíce svěžích a lehkých chutí. Vaše hosty to určitě ocení a užijete si spolu skvělou večer plnou chutí.

Oblíbené recepty s použitím šampaňského Veuve Clicquot

Jestliže máte rádi šampaňské, určitě si oblíbíte tyto recepty s použitím legendární značky šampaňského Veuve Clicquot. Tato luxusní značka se perfektně hodí do gastronomických kreací jako je například rafinovaný koktejl nebo osvěžující dezert. Zkuste si připravit některý z těchto kulinářských skvostů s pomocí Veuve Clicquot a rozzářte své chuťové buňky!

Jak správně skladovat šampaňské Veuve Clicquot

Pokud si užijete lahodné šampaňské Veuve Clicquot, je důležité vědět, jak ho skladovat pro maximální chuťový zážitek. Zde jsou některé tipy k tomu, jak správně skladovat tento luxusní nápoj:

1. Skladujte při stálé teplotě - ideální teplota pro uchování šampaňského Veuve Clicquot je mezi 10 a 12 stupni Celsia.

2. Skladujte v temném prostředí - světlo může negativně ovlivnit chuť a aroma vašeho šampaňského.

3. Udržujte lahvovou polohu - udržení láhve na boku zabraňuje kontaktu s korkem s vzduchem, což by mohlo vést ke ztrátě bublinek a nechtěné oxidaci nápoje.

4. Minimalizujte vibrace - vibrace mohou pomoci uvolnit sediment v lahvích červeného vína, ale mohou také poškodit perlivost šampaňského.

5. Neposouvajte láhev - posouvání lahve může ovlivnit její krásný design, ale také tvaruje bubliny.

Sledováním těchto jednoduchých kroků se ujistíte, že váš Veuve Clicquot bude mít maximální chuť a aroma. Tak si vraťte svou láhev do vaší sklepní zásobárny a užijte si skvělého šampaňského, kdykoli budete chtít oslavit nějakou výjimečnou příležitost.

Často kladené otázky o šampaňském Veuve Clicquot

Pokud se zajímáte o luxusní šampaňské, určitě jste slyšeli o značce Veuve Clicquot. Zde najdete odpovědi na nejčastěji kladené otázky týkající se této francouzské ikony.

1. Co znamená Veuve Clicquot?

"Veuve" je francouzský výraz pro "vdovu", což odkazuje na Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin, zakladatelku značky, kterou po smrti jejího manžela řídila sama a úspěšně rozvíjela.

2. Jaké jsou charakteristické rysy Veuve Clicquot?

Typickým znakem tohoto šampaňského je jeho žlutá barva - nazývaná také "žlutá etiketa". Vůně a chuť jsou plné ovocného aroma s tóny citrusů a perlivostí. Je považován za jedno z nejprestižnějších šampaňských na trhu.

3. Jak je správně podávat Veuve Clicquot?

Veuve Clicquot je ideální jako aperitiv před jídlem nebo jako doprovod ke slavnostním příležitostem. Podává se vychlazený asi na 7-8 °C v šampaňských sklenicích s ozdobným rytím na dně, aby se zachytily bublinky.

4. Jaké jsou ceny Veuve Clicquot?

Ceny se liší podle druhu Veuve Clicquot - například standardní "žlutá etiketa" stojí asi 50-60 eur za láhev, zatímco luxusnější typy jako "La Grande Dame" nebo "Rosé" mohou být až tisíce eur.

5. Kolik druhů Veuve Clicquot existuje?

Kromě klasického "žlutého etiketování" existují i další typy, jako je rosé, demi-sec (polosladký) nebo La Grande Dame - což je nejluxusnější a nejkvalitnější šampaňské této značky.

Závěr - shrnutí výhod a nevýhod šampaňského Veuve Clicquot.

Závěrem lze shrnout, že šampaňské Veuve Clicquot je skutečně jedinečné. Jeho výhodou je určitě pestrost chutí a vůní, které si mohou užít i ti nejnáročnější zákazníci. Kromě toho se jedná o šampaňské s dlouhou historií a tradicí, což dodává nápoji na hodnotě. Nicméně, s tím souvisí i nevýhoda v podobě vyšší ceny oproti běžným druhům vína. Pokud ale hledáte dokonalost a kvalitu, určitě stojí za to vsadit na šampaňské Veuve Clicquot.

Publikováno: 20. 05. 2023

Kategorie: potraviny

Autor: Adrianna Havlíková

Tagy: veuve clicquot | šampaňské