Vychutnejte si kousky nebe s měsíčním koláčem!

Mes

Mes - sladká chuť měsíce

Vítáme vás u našeho nejnovějšího receptu, kterým je mes neboli měsíční koláč. Tento sladký zákusek je oblíben nejen u dětí, ale i u dospělých a skládá se ze dvou vrstev krému a křehkého těsta. Pokud hledáte něco nového a originálního pro svou rodinnou večeři či oslavu, mes určitě nesmí chybět!

Historie měsíčního koláče

Historie měsíčního koláče sahá více než sto let zpět. Tento tradiční dezert se vyrábí především v období podzimu, kdy se slaví Svátek úrody a tzv. Měsíční festival. První zmínky o měsíčním koláči pochází ze starověké Číny, kde byl považován za symbol prosperity a hojnosti. Podobně jako u nás cukroví, i měsíční koláče jsou doplněny různými motivy a vzory, které symbolizují přání štěstí a úspěchu. V současnosti se měsíční koláče vyrábějí po celém světě a staly se oblíbeným dárkem pro rodinu a přátelé.

Ingredience

Ingredience pro měsíční koláč:

- 250 g hladké mouky

- 125 g másla

- 2 vejce

- 100 g tvarohu

- 100 ml smetany ke šlehání

- 1 vanilkový cukr

- 1 lžička prášku do pečiva

- špetka soli

Pozn.: Ingredience jsou uvedeny pro standardní velikost koláče. Pokud chcete připravit větší nebo menší množství, upravte si poměry surovin dle potřeby.

Postup přípravy

Postup přípravy měsíčního koláče:

1. Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience:

- 300g hladké mouky

- 150g másla

- 70g cukru

- 2 žloutky

- 1 lžička vanilkového extraktu

- špetka soli

2. V míse smíchejte suché ingredience - mouku, cukr a sůl.

3. Přidejte nakrájené máslo a prsty ho vpracujte do mouky, dokud nevznikne drobenka.

4. Do drobenky přidejte žloutky a vanilkový extrakt a spojte těsto.

5. Těsto rozdělte na 2 části - jednu o něco menší a druhou větší.

6. Menší část těsta zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do lednice odpočinout.

7. Větší část těsta rozválejte na velikost formy na koláč (cca 24 cm) a dejte ji do formy.

8. Vložte do formy plnku podle vašeho gusta - například ovocné kompoty nebo jablečný krém.

9. Z menší části těsta vykrajujete tvary podle vašeho vkusu (například měsíců) a pokladete jimi vrchol koláče.

10. Koláč dejte do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte cca 30 minut, dokud nezíská zlatavou barvu a těsto je propečené.

11. Nechte měsíční koláč vychladnout a podávejte ho osypaným cukrem nebo s porcí ovocného sirupu k ochucení. Dobrou chuť!

Varianty a oblíbené recepty

Varianty a oblíbené recepty měsíčního koláče

Měsíční koláč je tradiční český dezert, který si oblíbili lidé po celém světě. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti přípravy a vysoké chuti. Existuje mnoho variant tohoto lahodného koláče, které se liší například použitím různých druhů tvarohu, ovocem nebo drobenkou na vrchu.

Jednou z oblíbených variant je měsíční koláč s jahodami. Tento recept zahrnuje sladké tvarohové těsto pod jemnou vrstvou vanilkové mascarpone a kvalitními jahodami navrchu. V kombinaci s křupavou drobenkou vytváří tento koláč dokonalou chuťovou harmonii.

Další populární možností jsou měsíční bavorské knedlíky. Tyto kulaté knedlíky jsou plněny tvarohem a uzeným masem nebo slaninou a pak vařeny ve vroucí vodě. Po uvaření se krájí na plátky a podávají se s máslem, škvarky a nakrájeným koprem.

Ať už se rozhodnete pro tradiční recept nebo experimentujete s novými variantami, měsíční koláč je vynikající volbou pro každou příležitost. Bude skvělým doplňkem k vašemu šálku kávy nebo čaje a určitě potěší každého gurmána.

Tipy na servírování

Tipy na servírování měsíčního koláče:

1. Podávejte s čerstvou šlehačkou a ovocem - například jahodami nebo borůvkami.

2. Pokud chcete udělat dojem na hosty, podávejte měsíční koláč na stříbrném tácu.

3. Pokud máte rádi pikantní kombinace, zkuste posypat měsíční koláč kakaem nebo skořicí.

4. K měsíčnímu koláči skvěle ladí různé druhy čajů, jako třeba černý nebo zelený čaj.

5. Měsíční koláč si můžete připravit i jako dezertovou alternativu k tradičním vánočním cukrovím.

Buďte kreativní a experimentujte s různými způsoby servírování tohoto vynikajícího sladkého pokrmu!

Závěr a doporučení

Závěr a doporučení:

Mes, měsíční koláč, je skvělou volbou pro ty, kteří si rádi užívají sladkosti. Jeho nadýchaný těsto a jemná náplň vás okouzlí na první kousnutí. Vzhledem k jeho složení je ale důležité konzumovat mes s mírou.

Pokud chcete své chuťové buňky rozmazlovat mesem častěji, doporučujeme zvolit menší porce a kombinovat ho s ovocem nebo mléčnými produkty. Tím zajistíte vyváženou stravu.

Vyzkoušejte různé varianty mesu - s ovocnými náplněmi nebo třeba se šlehačkou - a najděte si svoji oblíbenou chuť. Dlouho se budete těšit na další lahodné sousto!

Recept na měsíční koláč

Recept na měsíční koláč

Pokud máte rádi sladké pečení a chuť měsíčního svitu, pak je tento recept na měsíční koláč přesně pro vás! Tento skvělý dezert se skládá z křehkého těsta s mandlovou chutí, plněného jemnou krémovou náplní a ozdobeného sladkými třešňovými plody. Takže si dejte nejprve dobrou dávku trpělivosti a vyrazte nakupovat ingredience. Vaše chuťové buňky to budou stát za to!

Publikováno: 18. 05. 2023

Kategorie: potraviny

Autor: Adrianna Havlíková

Tagy: mes | měsíční koláč