Kale – nejnovější zeleninový hit, který musíte ochutnat!

Kale

"Vítejte do světa kalů - nezbytné zeleniny pro vaši kuchyni!"

Historie kale

Kale je druh zeleniny, který má bohatou historii sahající až do starověkého Řecka a Říma. V době byl kale považován za potravinu pro bojovníky a sportovce, díky svému vysokému obsahu vitamínů a minerálů. Později se kale stalo populárním v celé Evropě, zejména v období středověku, kdy bylo zahrnováno do mnoha pokrmů jako chutná a zdravá přísada. Dnes je kale oblíbenou zeleninou po celém světě, zejména pro své léčebné účinky jako prevence rakoviny a srdečních chorob.

Výživové hodnoty kale

Kale je vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů, které jsou pro náš organismus velmi důležité. Tato zelenina obsahuje mimo jiné vitamíny A, C a K, vápník, železo a draslík. Díky svému vysokému obsahu vlákniny je kale skvělým pomocníkem při trávení a podporuje metabolismus tuků v těle. Pokud hledáte zdravou a chutnou alternativu k obvyklým druhům zeleniny, zkuste se poohlédnout po kale. Jeho výživové hodnoty jsou nezaměnitelné!

Pěstování kale

Pěstování kale - zdravá a chutná zelenina s mnoha výživovými prospěchy. Naučte se, jak správně pěstovat kale a mít ho čerstvého po celou sezónu!

Jak vybrat a skladovat kale

Kale je oblíbenou zeleninou, která se stává stále populárnější díky svým mnoha zdravotním výhodám. Pokud se chystáte nakoupit tuto superpotravinu, nezapomeňte si přečíst následující tipy jak vybrat správné kale a jak ho správně skladovat.

Vyberte čerstvé kale s pevnými listy, které mají intenzivní zelenou barvu. Mějte na paměti, že pokud jsou listy žloutlé nebo hnědé, nejsou již čerstvé. Důležité je také vybírat takové kusy kale, které nemají poškozenou horní vrstvu.

Skladujte fresh kale ve vaší lednici v místnosti určené pro skladování zeleniny. Nejlépe bude, pokud ho budete skladovat v igelitovém sáčku nebo potravinové nádobě s víkem. Kale by měl být konzumován do třech dnů od zakoupení, takže si dejte pozor na datum spotřeby.

Pokud máte nadbytek kaleru a chystáte se ho uskladnit delší dobu, doporučuje se jeho zmrazení. Než ale kaler zamrazíte, rozdalujeme ho do menších porcí a vložte do potravinových sáčků. Před zmrazením důkladně slijte vodu a snažte se odstranit co nejvíce vzduchu. Zamrazit můžete kale po dobu až 8 měsíců, ale není to doporučeno pro jeho chuť – uchování krátkou dobu je nejlepší volba.

Pokud budete při nákupu a skladování kale používat tyto tipy, budete mít vždy dokonalý zdroj vitamínů a živin.

Příprava kale

Příprava kale

Kale, též nazývaný kapusta kadeřavá, je lahodná a výživná zelenina, kterou můžete používat jako hlavní složku salátů nebo přidat do různých pokrmů. Připravit kale není nic složitého - stačí ho umýt, očistit od stonků a nakrájet podle potřeby. Díky svému bohatému obsahu vitamínů a minerálů by však neměl chybět na vašem jídelníčku!

Recepty s kale

Recepty s kale:

- Zeleninový smoothie s kale a ovocem

- Pečená zelenina s kale a kořenovou zeleninou

- Čerstvý salát s kale, rajčaty a mozzarellou

- Kari se zeleninou a kalem

- Těstoviny se špenátem a kalem v bílém omáčce

Zkus tyto recepty s kale a objev nové chutě!

Závěr: Kale - skvělá volba pro zdravý jídelníček!

Publikováno: 05. 06. 2023

Kategorie: potraviny

Autor: Adrianna Havlíková

Tagy: kale | druh zeleniny