Kostelecké uzeniny: Tradiční chuť kvalitního masa, která vás okouzlí!

Kostelecké Uzeniny

Úvod do Kosteleckých uzenin

Kostelecké uzeniny jsou neodmyslitelnou součástí tradiční české kuchyně. Tyto lahůdky jsou vyráběny z vysoce kvalitního masa a jejich charakteristická chuť se stala populární po celém světě. Pokud jste milovníkem masných pokrmů, určitě byste měli ochutnat některou z mnoha variant Kosteleckých uzenin. V tomto úvodu se podíváme na historii tohoto tradičního produktu a ukážeme vám, jakým způsobem jsou Kostelecké uzeniny vyráběny, aby dosáhly té nejlepší kvality.

Historie výroby Kosteleckých uzenin

Historie výroby Kosteleckých uzenin se táhne až do konce 19. století, kdy rodinná firma začala s tradičním zpracováním masa a postupem času se stala nejoblíbenějším výrobcem uzených produktů v celé České republice. V průběhu let se receptury uzenin zdokonalovaly a inovovaly, aby odpovídaly požadavkům zákazníků a moderním standardům kvality. Přesto se však firma drží svých kořenů a technologií, které byly předány z generace na generaci. Dnes jsou Kostelecké uzeniny symbolem kvality, tradice a dokonalosti ve zpracování masa.

Jak se vyrábějí Kostelecké uzeniny?

Kostelecké uzeniny jsou vynikající kousky masa, které si získávají příznivce nejen v České republice, ale i v zahraničí. Ale jak se vlastně tyto lahůdky vyrábějí? V následujícím textu se podíváme na celý proces od začátku až do konce.

Začíná to samozřejmě u kvalitního surového masa. Kostelecké uzeniny se obvykle vyrábějí ze svalů hovězího, vepřového a drůbežího masa. Po nakrájení na menší kusy proběhnou masořezným strojem, který rozdrtí svaly a oddělí od nich tuk a chrupavku.

Poté se maso ochutná solí, kořením a dalšími přísadami podle receptury každého konkrétního druhu kosteleckých uzenin. Následuje fáze napichování - maso se namotává na speciální prkénka, nazývaná "panely" a pomocí napichovače se propichuje jehlami tak, aby bylo rovnoměrně prokládán vzduchem.

Po napichování následuje sušení - panely s masem jsou umístěny ve speciálním odvětrávacím boxu po dobu několika hodin, aby se masu odtáhla vlhkost a vytvořila se na povrchu kůrka.

Teď už je maso připraveno na samotné uzení. V závislosti na druhu uzeniny se používá buď tradičního dřevěného ošatku a dřeva, nebo moderní umělé náhrady. Maso se pak vystavuje teplému kouři po dobu několika hodin, během kterých získává svou charakteristickou chuť a aroma.

Po dokončení procesu uzení jsou kostelecké uzeniny hotové a mohou být baleny a dodány do prodejen. Jejich vynikající chuť si tak může vychutnat každý milovník dobrého masa.

Rozdělení Kosteleckých uzenin podle druhu masa

Pokud se zajímáte o kostelecké uzeniny a chcete se dozvědět více o jejich složení, podívejte se na následující rozdělení podle druhu masa. Kostelecké uzeniny se vyrábí z různých druhů masa, jako je vepřové, hovězí nebo kuřecí. Každý druh masa má své specifické vlastnosti a chuť, které projevují i v kosteleckých uzeninách. Proto si vybírejte podle toho, co máte rádi a jakou chuť preferujete.

Oblíbené recepty s Kosteleckými uzeninami

Oblíbené recepty s Kosteleckými uzeninami

Kostelecké uzeniny jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a do mnoha jídel dodávají skvělou chuť. Pokud i vy patříte mezi fanoušky této lahodné pochoutky, určitě byste si neměli nechat ujít následující recepty.

- Kostelecký guláš - Vynikající guláš s kousky uzeného masa, cibulí a paprikou.

- Bramborový salát s kosteleckým masem - Skvělá kombinace uzeného masa s brambory, okurkami a majonézou.

- Kostelecká smetanová polévka - Zjemněná polévka s kousky uzeného masa a smetanou.

- Pečená zelenina se šunkou - Opečená zelenina (brambory, mrkev, cibule) s kousky šunky z Kostelce.

- Těstoviny se špenátem a kosteleckým salámem - Rychlý a jednoduchý recept na těstoviny s čerstvým špenátem a uzeným salámem.

Tak neváhejte a zkuste tyto fantastické recepty se slavnými Kosteleckými uzeninami!

Kde si můžete Kostelecké uzeniny koupit?

Kostelecké uzeniny jsou lahodné masové pochoutky ze známého města v České republice. Pokud se také toužíte ponořit do této chutné tradice a ochutnat kvalitní uzeniny, zde je seznam míst, kde si je můžete zakoupit:

- Místní řeznictví v Kostelci nad Orlicí

- Supermarkety jako je Albert, Tesco nebo Kaufland

- Online prodejny specializované na českou gastronomii

Nyní máte zaručenou cestu ke skvělému jídlu!

Závěr - proč si vybrat Kostelecké uzeniny?

Pokud hledáte kvalitní maso, neváhejte si vybrat Kostelecké uzeniny! Naše produkty jsou vyráběny pouze z nejlepších surovin a s vysokým důrazem na tradiční receptury a technologie. Díky tomu se můžete těšit na lahodné masové speciality, které potěší i ty nejnáročnější chuťové buňky.

Navíc se můžete spolehnout na transparentnost a kvalitu našeho zpracování masa. Všechny naše produkty absolvovaly přísné kontroly jakosti a jsou certifikovány podle vysokých norem EU. A to není zdaleka všechno – jako rodinná firma máme samozřejmě velký respekt k životnímu prostředí, proto dbáme na šetrný postup při výrobě a minimalizujeme negativní dopady na planetu.

Takže pokud chcete mít jistotu kvalitního masa od spolehlivého dodavatele s tradicí, stačí si vybrat Kostelecké uzeniny – vaše chuťové buňky (a svědomí) vám budou vděčné!

Publikováno: 27. 04. 2023

Kategorie: potraviny

Autor: Tereza Opletalová

Tagy: kostelecké uzeniny | maso