Wok pánve - nejlepší nástroj pro exotická jídla přímo u vás doma!

Wok Pánev

Co je wok pánev?

Wok pánev je speciální pánvička určená pro tradiční wokování asijských pokrmů. Jedná se o plochou a hlubokou nádobu s kulatým dnem, která umožňuje rychlé a vysokoteplotní vaření. Díky své konstrukci může být použita i na přípravu různých druhů jídel, jako jsou například omlety, curry nebo rostlinné pokrmy. Wok pánev je nedílnou součástí kuchyně všech milovníků asijské kuchyně.

Jaké jsou výhody používání wok pánve?

Wok pánve jsou skvělým pomocníkem v kuchyni pro ty, kteří se chtějí zaměřit na zdravé a rychlé vaření. Používání wok pánve má mnoho výhod:

1. Snižuje nutnost používání oleje - díky jejímu tvaru lze vařit s minimálním množstvím oleje, což je ideální pro ty, kteří sledují svůj příjem kalorií.

2. Rychlejší vaření - wok pánve umožňují rychlejší a rovnoměrné vaření potravin díky svému tvaru a materiálu.

3. Zdravé vaření - wok pánev umožňuje uchovat více vitaminů a minerálů ve vašich jídlech, protože se potraviny nevaří příliš dlouho.

4. Méně nádobí - jedna wok pánev může být použita pro vaření více jídel najednou, což znamená méně nádobí k mytí.

5. Všestrannost - wok pánve jsou ideálním pomocníkem pro přípravu asijských pokrmů jako jsou stir-fry, ale také se hodíc např. na pečení masa či připraven bohatých omáček.

Vyzkoušejte wok pánev pro zdravé a rychlé vaření, uvidíte, že se stanou neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně.

Jak vybrat správnou wok pánev?

Jak vybrat správnou wok pánev?

Wokování je rychlá a chutná metoda přípravy jídla, která pochází z Asie. Když si chcete užít autentickou chuť asijských pokrmů i doma, potřebujete kvalitní wok pánev. Jak ale vybrat tu správnou?

Nejprve zvažte velikost - zvolte takovou pánvičku, která bude dostatečně prostorná pro vaše potřeby. Důležité je také materiál - wok pánev by měla být vyrobena z kvalitního a tepelně odolného materiálu, jako je například karbonová ocel nebo litina.

Dalším faktorem je tvar. Tradiční wok má hluboké dno a vyšší okraje pro snadnou manipulaci s jídlem během vaření. Existují však i ploché varianty, které jsou vhodné zejména pro smažení.

Zamyslete se také nad druhem plotýnky na vašem sporáku - některé woky mají ploché dno a jsou určené pouze pro indukci, jiné zase fungují i s plynnými sporáky.

Posledním faktorem může být cena - ne vždy musí platit "drahé = lepší". Kvalitní wok pánev lze najít i za rozumnou cenu.

Vyberte si tedy správnou wok pánev a užijte si exotické chutě v pohodlí domova!

Jak používat wok pánev?

Pokud jste se rozhodli investovat do wok pánve, určitě chcete vědět, jak ji používat co nejefektivněji. V této krátké příručce vám ukážeme základní kroky, jak správně používat wok pánev a získat tak z ní maximum.

1. Připravte si ingredience: Předtím než začnete vařit, připravte si všechny ingredience a nakrájejte je na menší kousky. Wokování totiž probíhá velmi rychle a nemůžete si dovolit hledat po kuchyni potřebné suroviny.

2. Ohřejte pánev: Wok pánev musí být velmi silně rozpálená, aby se suroviny rychle orestovaly a zůstaly křupavé. Nechte tedy pánev nahřát na maximální teplotu (témperatura by měla být okolo 250 stupňů Celsia).

3. Přidejte olej: Wokování vyžaduje použití oleje s vysokým bodem hoření jako například arašídový nebo sezamový olej. Rychle ho rozprostřete po celé ploše dna pomocí metody nazývané "rozvrtání". V ideálním případě by měla být plocha dna zcela pokryta olejem.

4. Přidejte ingredience: Přidejte suroviny podle požadovaného receptu a začněte je rychle restovat. Využívejte celou plochu dna a pravidelně metodu "rozvrtání" aplikujte znovu, aby se suroviny nelepily na dno.

5. Dochucení: Po dokončení wokování můžete dochutit jídlo podle vašeho vkusu pomocí omáček, koření nebo bylinek.

Pamatujte si, že správné používání wok pánve vyžaduje trochu cviku a trpělivosti, ale výsledkem bude fantastické jídlo s vynikajícím aroma!

Jak správně čistit wok pánev?

Pokud máte wok pánev doma, je důležité ji pravidelně udržovat v čistotě. Je to nejen pro estetický vzhled, ale i z hygienických důvodů. Jak na to? Nejprve dejte pozor na to, aby pánvička byla po každém použití dobře omyta a osušena. Pokud máte wok s nepřilnavým povrchem, používejte jemné houby nebo kartáčky na nádobí, abyste nedošlo k poškození povrchu. Pokud je váš wok bez této vrstvy, můžete použít i drsnější stranu houby. Důležité je také nepoužívat drsné chemikálie ani ostré předměty při čištění.

Dalším tipem pro úklid vaší wok pánev je pravidelné odmašťování. Často se totiž stane, že se tuky a oleje z potravin usazují na povrchu pánve a mohou ji znečistit. Nejjednodušší způsob jak tomuto zabránit je používání správných olejů s vysokým bodem tuhnutí.

Pokud má vaše wok pánev neodstranitelné skvrny nebo škrábance, nezoufejte! Tyto známky opotřebení nejsou vždy možné vyčistit. Pokud ale dbáte na pravidelný úklid, můžete prodloužit životnost vaší pánve.

Jaké jsou nejlepší recepty na wokování s wok pánví?

Pokud hledáte nejlepší recepty na wokování s wok pánví, máte před sebou spoustu možností! Wokování je zábavné, rychlé a zdravé a poskytuje mnoho možností pro kreativitu v kuchyni. Některé z nejlepších receptů na wokování jsou například pokrmy s kurkumou a zázvorem, květákem a mrkví nebo tofu a rýži. Využijte svých oblíbených ingrediencí a vyzkoušejte nové chuťové kombinace s wok pánví!

Jaké jsou nejčastější chyby při používání wok pánve?

Pokud jste začátečník v přípravě jídla v wok pánvi, můžete se snadno dopustit několika častých chyb. Mezi nejvíce rozšířené patří přetěžování pánve příliš mnoha surovinami, nedostatečná předehřátí pánve, nedodržování správného pořadí vaření nebo použití nesprávného oleje. Snažte se proto dodržovat základní pravidla a uvidíte, že vaše wokování bude každým dnem lepší a lepší.

Jaké jsou alternativy k wok pánvi?

Pokud hledáte alternativy k tradiční wok pánvi, můžete zvážit několik možností. Jednou z nich může být pánvička na grilování nebo také tzv. "grill wok", která je vhodná pro přípravu grilovaného masa, zeleniny či ryb. Další možností jsou různé druhy hlubších páneví, které vám umožní připravit pokrmy s podobným efektem jako wok pánve. Můžete například zkusit tzv. "saute pan", tedy hlubší pánev s menšími okraji, nebo "deep fryer pan", což je vyšší pánvička určená pro smažení a vaření s malým množstvím oleje. Pokud preferujete keramiku, existují také speciální keramické wok pánve, které mají podobné vlastnosti jako ty tradiční kovové. Zkrátka si vybírejte dle svých potřeb a preferencí!

Jaké jsou nejlepší značky wok pánví na trhu?

Pokud hledáte kvalitní wok pánev, na trhu je mnoho značek, které nabízejí vynikající výkon a kvalitu. Mezi nejlepší patří například Tefal, Woll, Le Creuset nebo Scanpan. Tyto značky jsou známé pro své inovativní technologie povrchů a materiálů, které umožňují rovnoměrné rozložení tepla a snadné vaření s minimálním množstvím oleje. Vyberte si takovou wok pánev, která bude splňovat vaše potřeby a preference při wokování vašich oblíbených jídel.

Závěr a doporučení pro používání wok pánve.

Závěrem lze konstatovat, že wok pánev je skvělým pomocníkem při vaření asijské kuchyně a mnoha dalších pokrmů. Pro maximální výkon se doporučuje používat pánvičku na plynovém sporáku s plamenem přítomným podél celého dna pánve.

Při používání wok pánve je také důležité dbát na to, aby byla správně vyčištěna a bez olejových zbytků před každým použitím. Před ohřevem nedoporučujeme do pánve přidávat studené ingredience, aby se zabránilo vzniku tepelného šoku, což by mohlo vést k poškození povrchu.

Jako vhodné materiály pro výrobu wok pánve se osvědčily litina a ocel s povrchem proti přilnavosti. Tyto materiály jsou odolné vůči vysokým teplotám, snadno se udržují čisté a nezanechávají žádné nežádoucí chutě ani zbytky jídla.

V neposlední řadě bychom chtěli zdůraznit, že wok pánev je skvělým investičním nákupem pro milovníky asijských specialit a kuchařů hledajících nové zážitky při vaření. S tímto pomocníkem v kuchyni se vám budou ty nejlepší chutě dařit snadno a rychle.

Publikováno: 15. 05. 2023

Kategorie: potraviny

Autor: Patrik Pavlica

Tagy: wok pánev | pánvička na wokování